1402/06/13
بلاگ

تحلیل و بررسی صندوق ثبات

 
صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت یکی از کم‌ریسک‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری به شمار می‌آیند که با چینش پرتفوی کم ریسک در اوراق دولتی و سایر ابزارها، ماهانه سود بدون ریسکی که غالبا بیشتر از سود بانکی است را برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کنند. این صندوق‌ها بهترین گزینه برای افراد ریسک‌گریزی هستند که به دنبال سود پایدار و مطمئن هستند. در ادامه قصد داریم به معرفی کامل و تحلیل وضعیت این صندوق بپردازیم.
 

معرفی صندوق ثبات

صندوق سرمایه‌گذاری ثبات ویستا از نوع صندوق‌های با درآمد ثابت قابل معامله در بورس (ETF) و بدون تقسیم سود ماهانه (نوع دوم) است که سودهای حاصل از سرمایه‌گذاری به صورت روزشمار به ارزش اوراق سرمایه‌گذاری اضافه می‌شوند لازم به ذکر است همواره بیش از 90 درصد از منابع صندوق ثبات به دارایی‌های بدون ریسک از جمله اوراق مشارکت، سپرده‌های بانکی و سایر اوراق‌ با درآمد ثابت تخصیص می‌یابد.
 

صندوق درآمد ثابت نوع دوم

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌ صندوق سرمایه‌گذاری نوع دوم با صندوق درآمد ثابت نوع اول، عدم پرداخت سود ماهانه است. یعنی در صندوق سرمایه‌گذاری نوع دوم صندوق به جای پرداخت سود ماهانه، این سود را به ارزش واحدهای سرمایه‌گذاری اضافه کرده و افراد می‌توانند از سود مرکب سالانه این صندوق بهره‌مند شوند پس به طور کلی این صندوق مناسب افرادی‌است که نمی‌خواهند سود ماهانه را به صورت نقدی دریافت کنند و بیشتر تمایل دارند که  این سود به شکل تجمعی و بر روی NAV آن‌ها محاسبه شود که هر زمان تمایلی به فروش داشتند بتوانند به شکل تجمعی آن سود را دریافت کنند.
 

مزیت‌های سرمایه‌گذاری در صندوق ثبات

صندوق با درآمد ثبات یکی از صندوق‌های مهم بازارسرمایه به حساب می‌آید و افرادی که به دنبال سود بدون ریسک و بیشتر از سود بانکی‌ هستند، می‌توانند با خرید این صندوق به نیاز خود پاسخ دهند. در ادامه برخی از مزیت‌های مهم صندوق ثبات ارائه شده است.
  • فرصت کسب سود بالاتر از نرخ سود سپرده بانکی
  • امکان سرمایه‌گذاری سریع و آسان 
  • امکان سرمایه‌گذاری با حداقل مبلغ (در حال حاضر 500 هزار تومان)
  • برخورداری از سود روزشمار
  • نقد شوندگی سریع و بدون محدودیت
  • سود کسب شده معاف از مالیات و بدون نرخ شکست
 

نحوه سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری نوع دوم

صندوق‌های سرمایه‌گذاری نوع دوم در دسته صندوق‌های قابل معامله (ETF) قرار می‌گیرند و به همین دلیل برای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها تنها می‌توان به جستجوی نماد صندوق مورد نظر در پنل کارگزاری خود اقدام به سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها نمایید. برای مثال اگر قصد سرمایه‌گذاری در صندوق ثبات ویستا را دارید می‌توانید با جستجوی نماد ثبات در پنل کارگزاری خود به هر میزانی که می‌خواهید در این صندوق سرمایه‌گذاری کنید البته لازم به ذکر است که طبق قوانین سازمان بورس، حداقل مبلغ سرمایه‌گذاری مبلغ 500 هزارتومان است که این قانون برای صندوق‌های قابل معامله نیز صدق می‌کند.
 

صندوق ثبات ویستا مناسب چه افرادی است؟

همانطور که گفته شد صندوق ثبات ویستا از صندوق‌های درآمد ثابت و از نوع دوم می‌باشد و مهم‌ترین تفاوت این صندوق‌ها نیز عدم پرداخت سود دوره‌ای می‌باشد که با سرمایه‌گذاری مجدد این سود روی NAV صندوق، امکان کسب بازدهی مرکب برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌شود. پس به طور کلی صندوق ثبات ویستا مناسب افراد ریسک‌گریزی است که به دنبال سود پایدار و مطمئن بیشتر از سود بانکی هستند و نمی‌خواهند سود ماهانه را به صورت نقدی دریافت کنند و بیشتر متمایلند که  این سود به شکل تجمعی و بر روی NAV آن‌ها محاسبه شود.
 

ترکیب دارایی‌های صندوق ثبات

برای شناخت یک صندوق پس از آشنایی با نوع و ماهیت آن، مهمترین روش بررسی ترکیب دارایی‌های آن صندوق می‌باشد. چرا که عامل اصلی تعیین بازه صندوق ترکیب دارایی‌های آن است و با نوسان در ارزش دارایی‌های این صندوق است که قیمت بازار آن نیز تغییر پیدا خواهد کرد.
 
ترکیب-دارایی.png
 
در نمودار فوق ترکیب دارایی‌های صندوق ثبات ویستا در مرداد ۱۴۰۲ را نشان می‌دهد و همانطور که مشاهده می‌شود این صندوق به واسطه دارایی‌های کم ریسک و مطمئن خود می‌تواند از سود دوره‌ای با ثباتی برخوردار شود و برای سرمایه‌گذاران نیز ارزش مناسبی را خلق نماید.
 

بازدهی 12درصدی صندوق ثبات نسبت به شاخص کل

 
پس از مشاهده ترکیب دارایی‌های صندوق، مشاهده عملکرد تاریخی برای بررسی دقیق‌تر می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. با توجه  به شروع فعالیت صندوق در تاریخ14 شهریور ۱۴۰۰، در تصویر زیر بازدهی صندوق با درآمد ثابت ثبات با بازدهی شاخص کل بورس مقایسه شده است. شاید در نگاه اول این مقایسه غیرمنطقی به نظر برسد چرا که صندوق ثبات یک صندوق با درآمد ثابت بوده و مقایسه آن با سهام که بسیار پرریسک‌تراست کار درستی نیست ولی همانگونه که در تصویر زیر نیز مشاهده می‌شود در بازه دو ساله مذکور بازدهی صندوق ثبات از بازدهی شاخص کل بورس حدود ۱۲ درصد بیشتر بوده است.

بازده-صندوق.png
 
صندوق با درآمد ثابت ثبات ویستا از ۱۳ شهریور ۱۴۰۰ تا ۷ شهریور ۱۴۰۲ موفق به کسب بازدهی ۵۳.۲۷ درصدی شده درحالی که در همین بازه، شاخص کل بازدهی ۲۱.۴۳ درصدی را نصیب سهامداران کرده است. پس در دوره مذکور سهامدارانی که به صورت مستقیم اقدام به سرمایه گذاری در سهام شرکت‌ها و یا صندوق‌های سهامی کرده‌اند، حتی با متحمل شدن ریسک و استرس زیاد باز هم نتوانسته‌اند به اندازه صندوق با درآمد ثابت ثبات ویستا عایدی کسب کنند.