1402/10/11
بلاگ

گزارش ارزش‌یابی شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان "نخریس"

مقدمه

ریسندگی تکنیکی پیچ در پیچ برای تشکیل نخ از الیاف است. الیاف مورد نظر کشیده شده، پیچ خورده و روی یک ماسوره پیچیده می‌شود. زنجیره تولید در صنعت نساجی از ماده ای به نام الیاف آغاز می شود و خروجی نهایی آن برای مصرف کننده پارچه خام یا رنگرزی شده در مصارفی همچون پوشاک می باشد. الیاف مختلف دارای رفتارهای متفاوتی هم چون رفتار حرارتی، شیمیایی، مکانیکی، فیزیکی و غیره بوده که با شناسایی این رفتار ها می توان آن ها را در گروه های مختلفی طبقه بندی نمود. در شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان ماده پنبه، ویسکوز و پلی استر مورد استفاده قرار می گیرد.

Picture1.png

صنعت نساجی

بنا به آمار منتشر شده در وبسایت Statista مصرف پوشاک به ارزش ۱۷۰۰ میلیارد دلار است که ۹۰۰ میلیارد دلار آن به پوشاک خانم ها اختصاص می یابد ۵۶۰ میلیارد دلار به پوشاک آقایان و ۲۷۰ میلیارد دلار نیز به پوشاک بچگانه اختصاص می یابد. بر اساس این گزارش نرخ رشد این صنعت ۱.۳ درصد در سال برآورد گردیده است و بر اساس پیش بینی ها درآمد این صنعت در سال ۲۰۲۸ به ۲۰۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید. آمریکا با ۳۲۶ میلیارد دلار چین با ۲۹۴ میلیارد دلار و هند با ۹۲ میلیارد دلار بازیگران اصلی این صنعت در سال ۲۰۲۲ بوده اند. ارزش صنعت پوشاک در ایران نیز در سال ۲۰۲۲ برابر با ۶ میلیارد دلار بوده است که  برابر پیش بینی ها به ۴ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. چین با اختصاص بیش از نیمی از منسوجات در جهان بزرگترین تولید کننده این محصول به شمار می رود. پس از چین دو کشور هند و آمریکا به ترتیب با اختصاص ۷ و ۵ درصد از تولید منسوجات جهان به خود رده های دوم و سوم را در اختیار دارند.
Picture2.png


صنعت نخ و پارچه ایران

بر اساس اعلام دفتر نساجی و پوشاک وزارت صمت مصرف پوشاک کشور در سال ۵۰۰ هزار تن است این در حالی است که ظرفیت اسمی تولید کشور تولید ۳۴۰ هزار تن و تولید واقعی آن در سال ۹۹ حدود ۳۴۰ هزار تن بوده است. با این وجود می توان گفت در سال ۹۹ حدود ۲۶۰ هزار تن پوشاک به صورت قانونی یا قاچاق وارد کشور شده است. ارزش مصرف پوشاک سالانه کشور نیز حدود ۸ میلیارد دلار برآورد میگردد. پوشاک دارای واحدهای سنجش مختلف همچون قطعه دست ثوب، چین، دوجین و تن می باشد که با در نظر گرفتن متوسط وزن هر کدام برای تجمیع از واحد سنجش تن استفاده شده است. به لحاظ مصرف پارچه جمع پارچه مورد نیاز در کشور به صورت سالانه ۶۳۰ هزار تن می باشد. از این میزان ۳۱۰ هزار تن آن در کشور تولید شده و ۳۲۰ هزار تن آن وارد شده است. بر اساس آمار منتشره گمرک جمهوری اسلامی ایران و همچنین انجمن صنعت نساجی میزان صادرات پارچه کشور در سال 1400، ۱۷.۹ هزار تن بوده است که نسبت به سال ۱۳۹۹ رشد ۶۷ درصدی و در مقایسه با سالهای گذشته روند رو به رشدی داشته  است.
 

معرفی شرکت

شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان در سال ۱۳۱۳ با بیش از ۱۲۰۰ نفر نیروی انسانی ۱۰۸۶۴ دوک ریسندگی و ۱۵۴ دستگاه بافندگی تاسیس و فعالیت خود را  آغاز نمود. این شرکت در زمان تاسیس اولین و بزرگترین واحد نساجی مدرن در شرق کشور بوده است.
با انقلاب اسلامی و قرار گرفتن این مجموعه در ذیل پرچم مقدس آستان قدس رضوی مدیریت شرکت همسو و همراه با اهداف والای آستان قدس رضوی و دربی مساعدت مقام عظمای تولیت آستان قدس رضوی طرح بازسازی و تحول اساسی این واحد صنعتی در سال ۱۳۶۷ در زمینی به مساحت ۴۰۰ هزار متر مربع در محل فعلی کارخانه واقع در کیلومتر ۱۸ جاده نیشابور به مشهد آغاز گردید. در سال ۱۳۸۳ بطور رسمی افتتاح و از شهریور ماه همان سال و در فاز اول ، سالن ریسندگی با تولیداتی متنوع از نخ با جنس و نمره های مختلف آغاز به کارنمود و در سال ۱۳۸۵ ظرفیت سالن به ۴۵۰۰ تن رسید. فازدوم کارخانه با تکمیل سالن بافندگی و نصب ۶۴ دستگاه ماشین سولزر و با تولید سالیانه ۹ میلیون متر مربع انواع پارچه در بالاترین سطح کیفیت در سال ۱۳۸۸ راه اندازی گردید و در ادامه سالن تابندگی سال ۱۳۹۵ شروع به کارکرد و با تجهیز ۱۲ دستگاه ماشین اینما در سال ۱۳۹۶ در سالن بافندگی ظرفیت این سالن به ۱۲ میلیون متر مربع افزایش پیدا کرد. آخرین طرح توسعه ای که در شرکت نخریسی و نساجی خسروی به بهره برداری رسید  مربوط به سالن ریسندگی ۲ می باشد که در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسیده است که به ظرفیت تولید نخ شرکت ۲۵۰۰ تن اضافه نموده است.
تأمین کنندگان اصلی مواد اولیه داخلی و خارجی و ترکیب خرید از هر یک پنبه و ویسکوز بخش عمده مواد اولیه شرکت را تشکیل میدهند پلی استر شرکت عموما از شرکتهای پتروشیمی خریداری می گردد. در خصوص تهیه ویسکوز نیز به دلیل عدم تولید این محصول در ایران شرکت محبور به واردات این محصول از سایر کشور هاست. در خصوص پنبه نیز هر چند بخشی از پنبه از داخل و با عقد قرارداد خرید با کشاورزان تامین می گردد. اما به دلیل عدم وجود پنبه با کیفیت مد نظر به میزان کافی در کشور بخشی از پنبه مورد نیاز وارد میگردد واردات مواد اولیه شرکت عموما از طریق ثبت سفارش و با ارز نیمایی و با توجه به قیمت های جهانی این مواد انجام میشود به دلیل وجود مشکلات نقدینگی و همچنین محدودیت ظرفیت انبارها خریدها به مرور انجام می پذیرد.
نظر به مشکلات موجود کشور به جهت واردات مستقیم الیاف از کشورهای تأمین کننده خارجی و همچنین دعوای حقوقی شرکت مانند صرافی آسیته که بدلیل اقدامات شرکت در راستای واردات مستقیم مواد اولیه رخ داده شده است اقدام به کاهش ریسک تأمین مواد اولیه از طریق خرید از واسطه های معتبر داخلی انجام میشود. عقد قراداد با شرکتهای وابسته به آستان قدس رضوی سامان بازار رضوی و کشاورزی رضوی از جمله اقدامات این شرکت در راستای کاهش ریسک خرید مستقیم مواد اولیه وارداتی می باشد.
نشانی کارخانه: نیشابور، جنب شهرک صنعتی خیام و نشانه دفتر مرکزی: مشهد چهارراه نخریسی، خیابان فدائیان اسلام می باشد.
picture3.jpg
 
picture4.jpg
Picture5.png

در ادامه طرح های توسعه ای شرکت اشاره شده است:

pitureee.jpg
  • در ادامه وضعیت تولید، فروش، نرخ‌های فروش و حاشیه سود ناخالص دوره‌های مختلف شرکت مورد بررسی قرار گرفته است:
Picture7.pngPicture8.pngPicture9.pngPicture10.pngPicture11.png



ارزش یابی شرکت

مفروضات پیش بینی عملکرد؛

  • بر اساس پروانه بهره‌برداری شرکت، ظرفیت اسمی کارخانه تولید 7800 تن نخ و 12 میلیون متر مربع پارچه می باشد که با بهره‌برداری از طرح توسعه بافندگی در اواخر سال 1402  و اضافه شدن 12 دستگاه پیکانول به چرخه عملیات شرکت، ظرفیت تولید پارچه 2 میلیون متر مربع افزوده خواهد شد.
  •  به منظور پیش‌بینی مقدار تولید و فروش نخ، میانگین تاریخی نسبت مقدار تولید و فروش مبنا قرار داده شد.
  •  نرخ فروش محصولات شرکت برای دوره پیش‌بینی متناسب با نرخ تورم 25 درصد در نظر گرفته شده است.
  • حاشیه سود ناخالص شرکت جهت دوره پیش‌بینی بر اساس حاشیه سود ناخالص طی سال‌های 1399 تا 1401 پس از بهره‌برداری از طرح توسعه مربوط به تولید نخ از 5300 تن به 7800 تن سالانه، برابر با 26 درصد در نظر گرفته شده است.
  • جهت ارزشیابی شرکت از مدل DDM استفاده شده است. بازده مورد انتظار و نرخ رشد بلند‌مدت به ترتیب برابر با 35 و 24 درصد در نظر گرفته شده است.
 

صورت سود و زیان پیش بینی
picture12.jpg

picture13.jpg


 

تشریح برخی نکات مهم تحلیل؛

  • مقدار تولید و فروش برابر در نظر گرفته شده است؛
  • اثر موجودی مواد اولیه دیده شده است؛
  • نرخ حقوق و دستمزد برای سال های 1402 و 1403 رشد 30 درصدی در نظر گرفته شده است؛
  • ضرایب مصرف مواد مستقیم به صورت تاریخی در نظر گرفته شده است.
  • نرخ ارز واردات مواد مستقیم، نرخ ارز نیمایی در نظر گرفته شده است.
  • بر اساس کنفرانس اخیر شرکت، نرخ واردات پنبه و الیاف ویسکوز به ترتیب برابر با 2.1 و 1.8 دلار در هر کیلوگرم در نظر گرفته شده است.
  • نرخ مالیات با در نظر گرفتن معافیت های مالیاتی ( ماده 143 ، ماده 105 تبصره 7 ) محاسبه گردیده است.
  • سود شرکت در سال 1402 برابر با 6،268 ریال و در سال 1403 برابر با 10،865 ریال به ازای هر سهم می باشد که با فرض تقسیم سود 70 درصدی و قیمت عرضه شرکت، P/E تحلیلی شرکت برابر با 5.2 واحد می‌باشد.
 
  • در ادامه ارزش هر سهم شرکت بر اساس مدل DDM بر آورد شده است:picture14.jpg

 

بر اساس مدل DDM و با فرض نرخ رشد بلندمدت 24 درصد و تقسیم سود 70 درصدی و با بازده مورد انتظار 35 درصد، ارزش ذاتی هر سهم شرکت برابر با 63،564 ریال برآورد می‌گردد.

 

Picture15.png